Gå på Begravning
Här går vi igenom vad man kan tänkas behöver veta som begravningsgäst. Många kan tycka det känns obekvämt och ovant. Vi på Damm & Schumi delar med oss av följande råd och riktlinjer.
Att tänka på som gäst
- Begravningsgäst är du när du kommer till en begravning. Om det står i dödsannonsen på nätet eller i tidningen att du ska lämna O S.A till begravningsbyrån så ska man alltså lämna besked om man kommer. I många fall finns en agenda eller ett program som delas ut till gästerna, har inte gästerna anmält sig så kanske det inte räcker till alla.
- Minnesstund är det som kommer efter begravningen då man bjuder på fika/lättare förtäring.
Man kan gå på en begravning för att sedan välja att inte gå på minnesstunden. Oftast gör ytligare bekanta så för att ändå visa sin respekt och ta ett sista farväl.
- Ska man delta i minnesstunden är det viktigt att man anmäler sig som gäst då det annars varken finns sittplatser eller förtäring åt alla. Om man inte har minnesstunden hemma är det vanligt att man hyr ett ställe och tar in catering eller helt enkelt hyr en del av en restaurang eller ett fik.
Avskedsblomma
- En avskedsblomma, även kallad handbukett är något man antingen har med sig till begravningen eller ber floristen skicka till begravningen så att man kan ta den innan man går in i ceremonilokalen. I många fall skickar floristen med en handbukett när man beställer en större sorgdekoration.
- Handbukett kan vara allt från en enkel ros till en liten bukett på en handfull blommor. Denna bukett eller blomma lägger man sedan på eller vid kistan/urnan när det är dags för avskedstagande.
- Vid avskedstagande går de närmst sörjande fram först till kistan/urnan. Sedan går man fram i samma ordning som man sitter, och tar farväl. Släkten går först sedan vännerna.
Man kan gå fram, bara vara tyst eller säga några ord till den avlidne när man lägger sin blomma. Ibland spelas det musik under tiden för avskedstagandet, ibland är det tyst.
Hur klär man sig?
Det finns olika klädkoder på begravningar om det är en speciell klädkod brukar det framgå i dödsannons eller inbjudan. I respekt för den döde klär man sig fint, stillsamt och smakfullt.
- Traditionell klädsel eller när inget annat anges är nedtonade i snitt och utseende. Inga stora smycken eller mycket exponerad hud.
- Män brukar bära kostym i företrädesvis svart, men mörkblått eller grått fungerar också. Av tradition är man striktare klädd desto närmare anhörig man är. Kutym är svart slips och vit skjorta, de närmaste anhöriga bär dock vit slips. Närmast anhörig är partner, föräldrar, svärföräldrar, barn, syskon, far- och morförälder, syskons partners och barn, föräldrars syskon samt kusiner.
- För kvinnor är valfriheten större: kostym, dräkt/klänning eller kjol med blus. Samma kulörer gäller här företrädesvis svart men mörkblått och grått fungerar också. Nära anhöriga bär svarta strumpbyxor, barbent är man inte. Kjol/klänning slutar på eller under knäet. Djupa urringningar eller bara armar är ej heller att föredra.
- Barn kläs i finkläder och då är kulörerna mindre betydande för de mindre barnen, äldre barn bör ha mörka kläder på sig.
- Valfri klädsel innebär att du kan välja fritt om du vill ha traditionella mörka kläder eller ljusa diskreta kläder, dock ej helvitt. Man klär sig fint för att hedra den avlidna och undviker kortärmat, kortkort eller djupa urringningar. Skrikiga kulörer brukar undvikas
- Ljus klädsel, då brukar det vara milda kulörer som efterfrågas dock inte vitt som sticker ut ordentligt. Då kommer man helt enkelt inte i svarta kläder. Snittet av kläder är dock det samma som för traditionella, fint klädd, inga ärmlösa plagg eller festkläder.
Ibland finns det personlig klädkod t.ex. något som har med hobbys eller intressen som det avlidne haft, eller som ett sista önskemål.
Då försöker man göra så gott man kan för att infria dessa. Om det är önskan om skinnställ från en MC-åkare eller färgglad klädsel för att någon älskade det så får man försöka så gott det går.
Minnesgåva
- I vissa dödsannonser står det ibland att de gärna tar emot minnesgåvor i den dödes namn. Det är alltså insamling för välgörande ändamål t.ex. kan det stå cancerfonden eller liknande.
- Om man donerar pengar och sätter begravningsbyrån som mottagare då, så kommer begravningsbyrån skriva ut detta intyg för att sätta in i minnespärmen åt de anhöriga. Skriver man de anhörigas namn som mottagare skickas intyget till dessa direkt.
Minnesgåvor brukar man ge innan begravningen ägt rum
Bra att tänka på
- Av tradition kommer man i god tid till en begravning, planera och var ute i god tid ca 15-20 minuter innan. Ingen vill komma absolut sist när alla redan gått och satt sig.
- Om du beställt en blomsterdekoration till begravningen som du själv tar med dig är det ännu viktigare att du är tidig så att dekorationen hamnar på sin rätta plats och blir dokumenterat åt de anhörigas Minnesalbum.
- Ibland finns det ett noggrant utvalt färgtema på blommorna, kolla med den florist som de anhöriga eller begravningsbyrån anlitat så dina blommor matchar.
- Det är lite olika vilken sida man ska sitta på om man är anhörig eller vän och detta kan variera mellan olika ceremonihallar, kyrkor och kapell. Hör dig för med begravningsbyrån när du kommer fram för att vara säker.
Vi finns här för dig
Kontakta våra kunniga medarbetare idag
Vi jobbar med stor dedikation, integritet och passion för att stötta människor i sorg
- 0760-13 00 06